Sæt fornyet fokus på det væsentlige gennem tvivls-laboratorier
Hver gang vi ønsker afklaring, en ny vision eller klarere retningslinjer, så handler det egentlig om at vi er i tvivl. Meget bliver vældig lettere, hvis blot vi accepterer at vi ofte er i tvivl. Om stort og småt.
At acceptere tvivlen som personligt og organisatorisk fænomen, åbner op for de mest lærerige og effektive muligheder; at lære at det aktuelle vi står i.
En accept af tvivl skaber nemlig mulighed for undersøgelse. Hvad består tvivlen af, hvad vil den, hvad siger den? Hvad er den et tegn på, hvad ligger lige nede under?
Eller bare helst simpelt: Enhver tvivl må bestå af mindst to hensyn, der ikke kan være der på samme tid. Kan vi sætte navn på de to, så er vi allerede langt.
At undersøge sin tvivl udgør en langt mere produktiv og effektiv strategi mod afklaring, end at tro afklaringen bare kan mases ind foran.
Tvivlslaboratoriet er et unikt design, skabt til ganske effektivt at undersøge væsentlige tvivlsspørgsmål på ganske kort tid. For at få det meste ud af laboratoriet, vil det typisk vare omkring fire timer, men der findes også kortere varianter.
I et tvivlslaboratorium er der liv og lystighed sammen med alvor og præcision. Grundidéen går ud på, at få undersøgt den aktuelle tvivl fra mange forskelligartede og også uventede perspektiver.
Introduktion (60 minutter)
Oplæg om tvivl som væsentlighed, herunder gennemgang af tvivls-modellen, som er udgivet i artiklen "Tvivlens nådegave".
Formuleringer af tvivl (30-45 minutter)
Denne fase er forskellig, alt afhængig af om deltagerne skal formulere individuelle eller fælles tvivlsspørgsmål. Men sigtet er uanset hvad, at formulere den aktuelle tvivl og dens bestanddele så præcist som muligt.
Tvivlslaboratorium (60-90 minutter)
Laboratoriet består af en række stationer, der hver især tilbyder en særskilt behandling af tvivlsspørgsmålene. Deltagerne vandrer rundt i laboratoriet, og foretager adskillige undersøgelser.
Der indlægges oftest pitstops, hvor de oprindelige tvivlsspørgsmål reformuleres på baggrund af de foreløbige resultater.
Afklaring (30-60 minutter)
Hvad er afklaret, hvad er der fortsat tvivl om, hvad skal undersøges videre? Gerne med præcise planer og aftaler.
Interesseret i at høre mere?
Kontakt Klaus Bakdal:
T: 31464611
Jeg har skrevet to artikler om tvivl i organisationers liv. Begge er udgivet i tidsskriftet Erhvervspsykologi.
Den ene - “Tvivlens nådegave” - blev udgivet i 2018, og den kan du læse gratis her.
Den anden - “Dans med tvivlen” - blev udgivet i 2020.
Copyright © All Rights Reserved