Øjebliks-facilitering

Øjebliks-facilitering

- Ny bog: "Det vundne sekund"
Hvad er øjebliks-facilitering?

Øjebliks-facilitering er relevant for alle professionelle, der er ansvarlige for møder, processer, projekter, coaching, supervision og professionnelle samtaler. Ved alle sådanne begivenheder har den professionelle i større eller mindre grad et plan eller et program for begivenheden. Nogle ganske officielt og på skrift, andre gange mere inde i eget hoved.


Øjebliks-facilitering er aktuelt i enhver situation, hvor virkeligheden folder sig blot lidt anderledes ud, end hvad plan og forventning ellers tilskrev. Deltagerne vil hellere noget andet, samtale-partneren har ikke forberedt det forventelige, team-medlemmerne ønsker noget andet på dagsordenen.


Der var en forestilling hos dig om noget, og så sker der noget andet. Fra en nuance til noget radikalt anderledes. Uanset hvad står du der, og skal forholde dig til virkeligheden, som den præsenterer sig. Du slipper ikke for at tage stilling, du slipper ikke for at skulle handle og reagere, endda her og nu.


Øjebliks-facilitering handler om at stå sikkert i sådanne bevægelige situationer. 


Øjebliks-facilitering er at gribe øjeblikket og turde lade det stå … et øjeblik.


Som facilitator har du ansvaret for, at den faciliterede begivenhed flytter sig fremad som aftalt og planlagt. Men pludselig opstår der et ubestemmeligt øjeblik, og du vakler. Det er måske udløst af en kritisk bemærkning, et ubesvaret spørgsmål eller et stemningsskift i rummet. Et eller andet, der skal adresseres her og nu.


Du må suspendere det planlagte, og det er hverken bekvemt eller belejligt. Samtidig mærker du presset for at træffe et valg og handle nu. Formår du, lige dér, at vinde et sekund, er meget vundet: et mellemrum, en vejrtrækning, en kalibrering af kompasset.


I ender muligvis et helt andet sted, end du på forhånd havde udtænkt. Forhåbentlig et sted, der tjener situationen bedre. Og under alle omstændigheder kan øjeblikket ikke ignoreres. Du slipper med andre ord ikke for at gøre noget.


Det vundne sekund

"Det vundne sekund" er titlen på min seneste bog, og den omhandler øjebliks-facilitering. Bogen kan købes her.


I "Det vundne sekund" vil du kunne finde en lang række anvendelige modeller og hjælpsomme betragtninger til situationer, hvor du står i det uforudsigelige eller når det hændte ikke rimer helt på planlagte og forventelige.

Mere om øjebliks-facilitering

Hvis øjebliks-facilitering har din interesse, så tag gerne fat i mig. Jeg vil blandt andet kunne tilbyde:

- Foredrag og oplæg.

- Gæsteoptrædende på kurser og uddannelser.

- Træning af enkelte eller grupper i øjebliks-facilitering.

- Facilitering af møder, samtaler og processer generelt, herunder øjebliks-facilitering.


Kontankt Klaus Bakdal:


T: 31464611

M: klaus@bakdal.dk